Skip to Content

Teenage SoMe 2023 vs 1988

Teenage SoMe 2023 vs 1988
24. april 2023 16:03
( 05.07.2024 08:05 )

Jeg har en hel del holdninger til IT & EDB og specielt soMe, måden vi bruger det på den afhængighed det kan skabe, men også hvor meget af det som er 1:1 med min ungdom i 80erne har selv slåsset med det sammen med min datter der nu er 13 og har et behov for at rante lidt om det

TLDR : relax sammenlig med din ungdom - tech er ikke farligt

Sammen med ja ikke imod - det skaber ingenting udover man lyder som en boomer der ikke fatter hat det er groft sagt mange af de samme mekanismer jeg står over for når ens Kiddo har gravet sig ned bagved en mobil

Et er mistroen mod noget som er nyt og som en ungdom har taget til sig- jeg oplevede i mine preteens år lærer og en omverden der ikke fattede hverken min musik, læsevaner eller hobbyer, jeg har de sidste par måneder kigget en del tilbage på mine teenage år og hva der foregik dengang:

🤘 1. metal

De gøre mig til djævæe dyrkende hashoved - altså den samme genre som i dag vel har Danmarks næste største musik festival ude på Copenhell

💥 2 tegneserier

Det var ikke fint / rigtigt / vi kiggede bare på billeder … altså det som idag hedder grafik Novels og gjorde jeg var på Biblo hver uge for at læse mere og mere

🐉 3 Dungeons n dragons

 • satanic panic - hvor folk sgu troede vi legede så meget ind i en verden at vi blev banjo
  Fakta var at vi i 6 klasse sad med eng dansk ordbøger og stavede sig igennel regler og sætninger og begreber, fordi vi ville spille og lege med drager og sværd

4 ⭐️ jeg ville være rock stjerne

så det syrede igennem hele min krop at skabe og kreaere, lærte så 8 år senere jeg sgu nok ikke var så stærk lige der, men drømmen var der sgu og det blev så den samme driv kraft da jeg røg ind i Web branchens første år

5 🕹️bib bib spil …

gisp i 2 klasse da de første i klassen fik de spil, er du sunshine der var mange regler og ting + de måtte ikke komme op af tasken osv … senere det samme med walkman i timerne - det syntes vi også var latterligt at lærende ikle forstod

Pointen er at unges forbrug med en tlf på mange måder ikke er en fuck anderledes end hva der skete for 30 år siden
Man skal simpelthen skille lort fra lagkage.

 • Når ens datter ønsker at gå viralt er det den samme drøm som at være next gen Bon jovi
 • Når man ikke kan slippe et spil så er det nok fordi det er lige så sjovt som dengang man selv spillede donkey kong
 • når man hellere vil hænge ud på tiktok så er det nok fordi de prikker til den samme ting som mtv gjorde

Hva er så problemet med soMe og man har snotten i skærmen hele tiden ?

🤬 Det Negativt ekko kammer

For mig kan det koges ned til at man meget let kan ende ned i doom scrolling (altså at få feedet en masse negativt shit ind og som regel i et ekko kammer, hvor man bliver bekræfte i hvad ens holdning nu er)
Det svarer til at gå til dommedags kult møder hver eneste dag : så bliver man skør i bolten

🤪 Dopamin fixet

om det er søde hundehvalpe eller m/k der danser til de samme lydklip, fake drama eller hva det nu er så er soMe supergodt til lige at give et eller andet fix af velvære eller enndu bedre end forargelse, der er jo intet som lige at kunne hidse sig op over noget “Somebody is wrong on the internet” … Det har været twitters drivkraft i årevis

🗣️ Social interaktion

Det går fra lad os hænge ud og drikke en kaffe, eller skal vi lege på onsdag til vi gør det lette tager den på snap eller teams, google meet.
At tale direkte med hinanden bliver til jeg sender en snap
… så det sgu da klart man bliver ensom, hvis man sidder og gemmer sig på ens værelse

What to do ?

🤷‍♂️ Godt så morten du store orakel der har været internet junkie siden 1996 hvor du har levet åndet og skidt html ud - hva gør man så ?

Der er et par erkendelser som jeg også måtte fatter inden jeg sammen med datteren kunne vende skuden, ikke kun for hende men også for mig selv.

1. Din mobil er ikke centrum.

Den er et supplement til det sociale. Hvis din mobil er det sted du lever alt dit liv så har du et problem - der er ikke nogen grund til at pakke det ind

Hvis teenageren eller dig selv lever 80% af livet igennem en tlf så så få fucking fingeren ud og gør noget i den virkelige verden, om det er ugentligt klatring, eller gå til fodbold, spille brætspil, noget hvor man bare møder andre.
Det er ikke noget kiddo bestemmer - det er bare om at komme ud af døren, og tlf bor i rygsækken.

Jeg tog datteren med til wrestling (…) det var dejligt dumt, en masse folk og råben og skrigen ingen tlf ikke noget med 100 billeder og se det igennem tlf. Altså man kan ikke helt være teenage sur når en emowrestler har taget ens hue smidt den, og man får lov til at råbe af ham vel ;)

Det er fint at bruge tlf til kontakt og alt muligt, men det er en metode til at skabe den kontakt vi gerne vil have

2. Lav et budget.

Spørg dig selv hva er mit telefon budget - hvor meget af min tid skal jeg give soMe hverdag ?
Du betaler med din tid - Er hundehvalpe federe eller vil du hellere binche The Wire for 8 gang

3. Et skridt af gangen.

Det er en vane - du behøver ikke brænde ding tlf for at få kontrol over den ;)

Jeg ved at mandag efter fodbold i weekenden er mig og Twitter uden kontrol

 • Som en fredag hvor solem skinner, der er fadøl og datteren er hos hendes mor.
  Det er fair der kører ud over grænsen der - men resten af ugen, så holder dig til dit budget.

Når det kribler i mine fingre så lad tlf ligge i lommen - tro mig der er ikke sket en fuck siden du tjekkede for 12 minutter siden

4. Tech og mobilen er ikke farlig -

Det er først farligt hvis du føler at andre skal styre dit mobil forbrug for dig.
Helt seriøst vil du lade tiktok, facebook, instagram, etc bestemme hvor meget du skal bruge af din tid hverdag på at være deres salgs produkt ?
Det er din tid du betaler med - Den er sikkert gratis hvis du ligger på sofaen 24-7 ;)

Selvfølgeligt kan en 10-12 årig ikke styre hvor meget de skal glo på mtv … em tiktok / Reals / stories det er pisse spændende - Os voksne vi kan jo heller ikke styre det når vi ligger med tømmermænd lørdag og laver ingenting.

Derfor skal der selvfølgeligt sættes nogen grænser, lige som så meget andet - Det er jo bonus ved at være forældre, vi skal sætte de grænser og så istedet for at brænde tlf så husk lige på hvor du var da du var 13

5. Screentime!

Screentime er fantastisk - en simpel indbygget app der irriterende slader om hvor meget du bruger tlf og du kan låse den.

Det er som at putte slik ind i skabet fordi ellers æder man det hele.

Jeg har sat op for mig selv at min tlf lukker ned hver aften kl 24 - 07
Mit soMe forbrug er sat til 1.5 time om dagen
Min datters er sat op til det samme. Tlf Lukker ikke ned eller noget får en warning.

Hver weekend når min datter er her så kigger vi på tlfen og laver et reality check - så vi står til ansvar over for hinaden, og kan grine lidt af når vi begge 2 har fucket lidt op

Den løser ikke problemet men ligesom en vægt hvis du syntes du er blevet for fed så kan den fortælle dig råt for usødet hvor meget du har proppet i dig.

6. Notifikationer skal fuck af

Fuck det lort tlf skal ikke fortælle mig hvornår jeg skal kigge på den - det bestemmer jeg sgu da - det er den daglige fuck the man

Analog ftw

 • Min tlf bliver ladet op i stuen, den er blevet forbudt af mig selv i sengen fordi ellers ender jeg med at ligge og læse den halve nat
 • Kan jeg gøre ting bedre analogt så gør jeg det, er det bedre digitalt gør jeg det
  Jeg har prøvet i mange pr at gøre hele mit arbejde digitalt - jeg er webdesigner så altså givet mening ik 😉 Det er for mig hurtigere at skulle tegne og prototyper i hånden end via diverse grafiske apps, så jeg starter altid ud i min Leuchturm 1977 notes bog

1988 vs 2023

Hvis du sætter dig ned og sammenligner hva det er kids gør idag vs hva vi gjorde dengang vi var unge (klogere end alle andre) så er der satme mange sammenligninger
tiktok binching var mtv på non stop, focus alle andre steder (ahem walkman i ørene), ikke gider at lytte ens forældre … det behøver vi ikke engang em app til

Men den store satan er i mine øjne og det som æder vores tid og focus og i sidste ende gør kids ensomme, doom scroller og kører ind i et ekko kammer:

Den Onde Onde algoritme

Algoritmerne, altså den mekanisme der holder øje med hva du gør i en given (web) app

Den rolle er at fastholde dig længe nok, at give dig mere af det du allerede har set på.

Så gør dig selv bevist om hvorfor det er vigtigt for den app (fb, insta, tiktok etc) have dig til at investere mere af din tid, hvorfor du hele tiden skal kaldes tilbage… Det er ikke skideavanceret : Du betaler med din tid - Det er reklamer som skal vises, som så betaler for den interaktion får eller kan få senre hen.
Det drejer sig om at have dig til at hænge længe nok på telefonen altså din tid og opmærksomhed

Så når kedelige nørder sige Du er produktet, så er det den tid som du giver til den app.
Der er ikke mere i det

Teenagere er lige så store idioter som vi var.

Så altså teenagerne er ikke mere snot dumme end vi var - men hvis deres voksne omkring dem ikke hjælper dem med it og den verden så er de fucked ligesom de skal hjælpes med at cykle første gang osv.

Der er massere af fede ting ved soMe altså min datters engelsk gik op til top level, hun har forstået hvordan man gamer tiktok algoritmen til at gå viralt (lidt stolt medienørde far der 😂)
Hun er hooked på bøger fordi “booktok” Hun syntes plader er sejere end Spotify fordi det er “real” …

Men Hun er også blevet flået af tiktok fordi der var noget der som var svært at styre - doom scrolling tog over og fik det hamrende øv, og timeforbruget røg helt off.

Så ligesom en hver anden afhængighed eller dårlig vane, så skulle der lige detoxes så blev tiktok flæsket af telefonen - Ja der er stadigt instagram og snapchat

Mine forældre tog slagsmålet med en lærer der ikke fattede at tegneserie gjorde at vi læste - at min far lånte mig Hendrix og led zep så jeg pludseligt boom blev musik historie interesseret - spil og gaming var en hobby og ikke farligt osv

Relax

Så stop med at panikke og fix idiot vanerne. Så må man sgu godt tvinge de små sataner af kiddos til at lave noget sammen - uden en tlf - smid den i rygsækken, tag dem i lommen brokker de små svin sig, så smider du den i blenderen ;) - Jeg er ret så overbevist om at hverken børnetelefonen eller børneraadet kommer efter dig.

Gør det sammen med dem, at det er noget i skal fixe sammen. Det er en anelse ædruende at skulle glo på telefonen en søndag og sige ups det fuckede lidt op, men så det op på hesten igen

…Og nu skal jeg Trolle nogle agf fans som stønner og pruster over 10-12 cm (det er mandag)

/mdk internet oraklet

✍️